top of page

Tip 2 DİYABETLİYİM, NELERE DİKKAT ETMELİYİM?


Tip 2 diyabetli kişilerin pankreaslarından bir miktar insülin salgılanır fakat bu insülin ya yetersiz ya da etkisizdir. Bu duruma insülin direnci denir. Kan şekeri, enerji üretmek üzere damarlardan hücrelere yeterli miktarda taşınamaz ve kan şekeri yükselir. Tip 2 diyabet teşhisi konulduktan sonra aklınızda hemen ‘’Ne yiyebilirim’’ sorusu gelir. Öncelikle Tip 2 diyabetliye özel beslenme tarzı yoktur ve hiçbir diyabetli aynı durumda değil hatta beslenme tarzları bile aynı olmaz. Çünkü bireylerin yemekten zevk aldıkları ve yaşam tarzları çok farklı olabilmektedir. Bu yüzden beslenme programları hangi hastalıkta olursa olsun kişiye özel hazırlanmalı kulaktan dolma bilgilerle beslenme planı yapılmamalıdır. Sağlıklı bir beslenme programıyla aslında sadece kan şekerinizi dengelemekle kalmaz bu rahatsızlıkla gelişebilecek kalp krizi, inme gibi komplikasyonları da azaltmış olursunuz. Tip 2 diyabetli iseniz ve fazla kilonuz varsa kan şekerini yönetmekten çok öncelikle kilo verme eğiliminizin olması gerekmektedir. Kilo verince kan şekeriniz düzene girecek ve komplikasyon riskiniz azalacaktır.


Diyabetli Bireylerin Öğün Kontrolü:

Diyabetik bireylere kan glukoz kontrolü için düzenli öğün tüketmeleri ve öğün atlamamaları gerekmektedir. Genel olarak tavsiye ettiğimiz sık sık ama az gıda tüketimidir. 3 ana öğün olmakla birlikte kişiye göre değişen ana öğün araları için ara öğünler verilmelidir. Ara öğün konusunda herkesten farklı fikirler çıksa da özellikle hipoglisemiye giren veya kan şekerinde dengesizlikler olan bireylerin mutlaka ara öğün yapması gerekmektedir. Zaten ara öğün tüketiminin amacı: Hipoglisemiyi önlemek, kan şekerini normal seviyeye getirmek, bir sonraki öğünde yemek miktarını azaltmak ve tabi ki kilo kontrolü sağlayıp obeziteyi önlemektir.

Dikkat edilmesi Gereken Noktalar:

*Diyabetli bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli konu porsiyon kontrolü ve sağlıklı karbonhidrat seçmeleridir. Örneğin; beyaz ekmek yerine tahıllı ekmekler, pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.

*Bireylerin öğünlerini atlamaması gerekir.

*Alerjik bir reaksiyon veya rahatsızlığı olmadığı takdir de her gün 1 yumurta yemelidir.

*Günde en az toplam da 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri

*Süt ve ürünlerini daha az yağlı olanlar tercih edilmeli

*Daha az kırmızı et daha çok tavuk ve balık tüketilmeli

*Haftada en az 2 gün kuru baklagil tüketmeli

*Paketli, hazır gıdalardan uzak durmalı

*Şekerli ürünler tüketmemelidir.

*Diyabetli ürünler sağlıklı yiyecekler anlamına gelmez. Diğer ürünlere göre daha fazla şeker ve yağ içerebilir.

*Günde en az 2 litre su içilmeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

*Vitamin ve mineral tabletlerinin de diyabet yönetimine etkisi olduğuna dair kanıt yoktur.

*Doktor kontrolünde kan şekerinizi takip etmeyi ihmal etmeyin.















Aslında başta Tip 2 diyabet olmak üzere bütün kronik rahatsızlıkları sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile önleyebilir veya azaltabilirsiniz. Ve lütfen gerçekten sağlıklı bir şekilde kilo vermek veya kronik rahatsızlıklarınızı sağlıklı beslenme ile önlemek isterseniz bir diyetisyenden yardım alınacağını da unutmamanız gerekmektedir.

HERKESE SAĞLIKLI MUTLU GÜNLER..

Dyt. SİMAY DEMİRKIRAN

0 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page