OKUL ZAMANINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Güncelleme tarihi: 30 Mar 2019
Evet, yaz bitti, okullar açıldı çocuklarınız hep gözünüzün önündeydi ne yiyip ne içtiğini görebiliyordunuz fakat okulların açılmasıyla birlikte beslenmede düzensizlikler görülüp sağlıksız beslenmeye eğilim artabilmektedir. Çocukların sağlıklı ve dengeli beslemesi büyüme ve gelişmelerinin yanı sıra okul başarıları için de gereklidir. Özellikle kahvaltı alışkanlığı edinmek bu yaşlarda oldukça önem taşır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olmakla birlikte erken uyanamama, okula geç kalma korkusu, yemek yeme isteği duymama, anne-babanın zaman ayırmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı maalesef okul çocuklarının en fazla atladığı öğün olmaktadır.
Çalışmalar, güne farklı gruplardan besinlerle hazırlanmış bir kahvaltıyla başlayan çocukların okul başarısının arttığını göstermektedir. İyi bir kahvaltı çocukların öğrenme sürecini ve beyin gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir. Kahvaltı yapan çocukların daha başarılı olduğu, derste konsantrasyon sorunu yaşamadıkları için karşılaştıkları problemleri daha kolay çözebildikleri, okul performanslarının fiziki performans da dahil olmak üzere daha uzun sürdüğü, dolayısıyla daha geç yoruldukları ve kas işlevlerinin daha iyi olduğu görülmüştür.

Diğer önemli bir konu ise öğle yemekleri.. Tam gün okulda olan çocukların öğle öğünleri yemekhanede, kantinde ya da yanlarında götürecekleri beslenme çantalarıyla olacaktır. Yemekhane olanağı olanlar, dengeli ve sağlıklı beslenme adına daha iyi bir tercih olmakla birlikte verilen menülerin bir diyetisyen tarafından kontrol edilerek düzenlendiğinden emin olmalısınız. Kantinden alınan yemelerle ise fast fooda yönelim olarak hem sağlıksız beslenip hem de zehirlenme tehlikeleri olabilmektedir.
Öğleyin okula gidecek olanların yaptıkları en büyük hata ise geç kahvaltı yaparak öğle yemeğini atlayıp akşama kadar aç kalmaktır. Mutlaka sabahları vakitli kalkıp kahvaltılarını yapıp, okula gitmeden öncede öğle yemeklerini yiyerek okulda da eve gelinceye kadar olan sürede bir meyve veya süt/yoğurt gibi ara öğün yapmaları gerekmektedir.

Beslenme Çantasında;
Meyve-ev yapımı 2 adet poğaça, ayran-1 adet simit, süt-ev yapımı kek, taze sıkılmış meyve suyu- peynirli sandviç, ayran- ekmek arası köfte, domates/salatalık-1 dilim beyaz penir-1 dilim tam tahıllı ekmek gibi yemek menüleri hazırlayabilirsiniz.
Anneler aslında bütün iş size düşmektedir. Çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için onlara zaman ayırarak onları sıkmadan öğünlerini oluşturabilirsiniz. Böylelikle hem çocuklarınız severek sağlıklı bir şekilde beslenmiş olur hem de başta obezite olmak üzere birçok hastalığı önlemiş olursunuz.
#diyetisyen #nutrition #diyet #beslenme #beslenmeuzmanı #sağlık #çeşitlilik #kahvaltı #öğleyemeği #beslenmeçantası #lunchbox #hastalık #fruit #vegetables #sandwich
Eğitim öğretim hayatında tüm çocuklara ve annelere başarılar dilerim.