KALP DAMAR HASTALIĞINDA KULLANILABİLECEK DESTEKLER
Güncelleme tarihi: 29 Mar 2019
Kalbimiz pompa görevini yaparken kalp damarı adını verdiğimiz damarlardan kan alarak beslenir. Bu damarların iç duvarında yağdan zengin maddelerin birikmesi sonucu kalp damar hastalığı oluşur. Kolesterol, yağa benzeyen bir maddedir. Kanda yüksek oranda bulunması ile damarlarda birikerek damar tıkanıklığına yol açar ve kalbin beslenmesi bozulur. Kötü kolesterol (LDL) oranının yüksek olması, kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi kalp ve damar hastalıkları ile sonuçlanabilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam biçimi sürdürme kalp damar hastalığı riskini önlemek ve azaltmak için önemli adımlardır. Tüm bunların yanı sıra bazı destekler de kalp sağlığını koruma açısından katkıda bulunabilir.

SAĞLIKLI BESLENME İLE BİRLİKTE…
*OMEGA-3: Balık, ceviz, badem, avokado, keten tohumu, kabak çekirdeği gibi besinlerle alabilmekle birlikte omega-3 yağ asidi içeren besin desteklerinin kalp damar hastalıklarını önleyici etkisi bulunmaktadır. Koroner kalp hastalığı olan bireyler günde 1-2 g, trigliserid seviyesi yüksek olan bireyler de ise günde 2-4 g omega-3 alması uygun görülmektedir.
*KOENZİM Q10: Yağda çözünen bir antioksidan olan koenzim Q10, özellikle E vitamininin etkinliğini arttırmaktadır. Koroner kalp hastalıkları, kalp krizi riskini azaltabileceği, ritim bozukluklarında düzenleyici etkileri görülmektedir. Gıdalarda; soya fasulyesi, ceviz, uskumru, sardunya, lahana, sarımsak gibi besinlerde bulunmakla birlikte miktarının düşük olması nedeniyle koenzim Q10 ihtiyacı gerektiğinde eczanelerde de bulunan kapsül şeklinde günlük 60-100 miligram arasında alınabilir.
*ZENCEFİL: Kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklığını önlemede faydalıdır ve kötü kolesterol seviyesinde düşürücü etkisi vardır.
*ZERDEÇAL: İçerisinde yer alan kurkumin adlı madde sayesinde kötü kolesterol ve total kolesterol seviyelerini düşürücü etkisi bulunmaktadır.
*SOĞAN-SARIMSAK: İçerisinde yer alan flavanoitler ve polisülfitler sayesinde kolesterol seviyesini düşürücü, aritmi ve miyokard enfarktüsüne karşı da olumlu etkileri olduğu görülmektedir.
*ZEYTİN YAPRAĞI: Zeytin yaprağında bulunan fenolik bileşiklerin damar içi plak oluşumunu engellediği aynı zamanda LDL kolesterol düzeyinde düşürücü etkisi olduğu, zeytin yaprağı çayının ise kalp damar hastalıklarına olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Zeytin yaprağı çayının toksik etkisi saptanmamıştır ancak diyabet ve hipertansiyon hastalarında kullanılan ilaçların etkisini arttırabileceği dikkate alınmalıdır.
Kalp ve damar hastalıkları riskine karşı bu desteklere başvurmadan önce mutlaka hekiminiz ve diyetisyeninizden görüş almanız gerektiğini unutmayın.
Yeterli ve dengeli beslenme ile hareketli bir yaşam tarzı bu hastalıklara karşı en büyük koruyucunuzdur!
#diyetisyen #beslenme #sağlıklıbeslenme #diyet #nutritionist #fizikselaktivite #sağlık #denge #kullanılandestekler #kolesterol #kalp #damar #hastalıklar #omega3 #zencefil #ginger #zeytinyağrağı #oliveleaf
‘’SAĞLIKLI KALP, SAĞLIKLI BESLENMEKTEN GEÇER’’
Sizin kullandığınız destekler neler?