GELENEKSEL KIŞ İÇECEĞİMİZ
Güncelleme tarihi: 30 Mar 2019
KIŞ BİTERKEN: BOZA
Sokakta "Bozaaaaaaaaaaaa!" sesi yankılanıp, burnumuza tarçın ve yeni kavrulmuş leblebi kokusu gelir. Bir anda içimiz ısınmaya başlar ve işte kışın geldiğini tam o anda anlarız. Kış bitmeye yakın gelin bu lezzete daha yakından bakalım.
BOZA NEDİR?
Darı irmiği, su ve şekerden yapılan hafif mayalı daha çok kış aylarında tüketilen bir içecek olup ‘’ sıvı ekmek’’ olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından yapılmaya başlanan boza daha sonra tüm dünya da yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde boza darıdan yapılırken diğer ülkelerde ise mısır, arpa, çavdar, yulaf gibi pek çok tahıl unu kullanıp ve bu unları mayalandırılarak boza elde edilmektedir.

Bozanın Faydaları:
1-Karbonhidrat, protein, yağ ve lif(posa) gibi besin öğelerini içerdiği için tokluk hissi sağlar. 2-Yararlı bakteriler ve mineraller sayesinde kış aylarında yaşanan solunum yolları enfeksiyonları ve öksürük için doğal bir şifa kaynağı olarak tüketilen boza aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek patojenlere karşı vücut direncini arttırır. 3-İnsan vücudu için gerekli olan demir, kalsiyum, sodyum ve potasyum minerallerini içerir. 4-Kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olarak ileride oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı korur. 5-Laktik asit içeriği ile bağırsak florasını düzenleyici etki göstererek sindirim sisteminin etkili bir şekilde çalışıp kabızlık, şişkinlik gibi sorunlara yardımcı olur. 6-Boza, emziren anne de hem prolaktin salgılanmasını, hem de kalsiyum içeriği ile süt miktarının artmasına katkıda bulunarak bu sayede bebeğin kemik gelişimine de katkı sağlamış olur.
BOZANIN KALORİSİ: 1 SU BARDAĞI(240 ml.) BOZA= 169,2 KALORİ

Boza Nasıl Saklanmalıdır?
Boza, buzdolabı sıcaklığında 3-5 gün muhafaza edilebilir ancak fermantasyon bu süre boyunca da devam edeceği için her içimde tadının farklılaşacağı ve bir miktar ekşiyeceği unutulmamalıdır.
Evde Boza Yapmak İsteyenlere...
MALZEMELER:
*3 su bardağı bulgur
*2 kahve fincanı pirinç
*1.5 su bardağı toz şeker veya 2.5 yemek kaşığı pekmez
*½ su bardağı maya
YAPILIŞI:
Bulgur bir gün öncesinden ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç pişirilir. İyice ezilinceye kadar mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konularak içine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır.
Sonra ateşten alınıp ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilındıktan sonra içine maya katılır ve iyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak,2-3 gün bekletilir. İçinde kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Servis kaplarına alınıp isteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.
#diyetisyen #beslenmeuzmanı #nutrition #diyet #sağlık #gelenekseliçecek #kışiçeceği #boza #hastalıklar #soğukalgınlığı #protein #laktikasit #vitaminler #mineraller #sarıleblebi #yellowchickpea #tarçın #cinnamon
ARTIK BOZA İÇMEK BU KADAR KOLAY..
HERKESE AFİYET OLSUN :)