ANNE SÜTÜNDEN ERİŞKİN BESLENMEYE GEÇİŞ
Ülkemizde her yılın Ağustos ayının ilk haftası (1-7 ağustos) ‘’Dünya Emzirme Haftası’’ olarak kutlanmaktadır. İlk kez 1990 yılında ‘’Dünya Sağlık Örgütü’’ ve ‘’UNICEF’’ tarafından bildirilmiş olan bu haftanın amacı; Anne sütü ile beslenmenin önemini vurgulamak ve yaygınlaştırmaktır. Anne sütü, yeni doğan bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü 0-1 yaş dönemindeki bebeklere;
• Beslenme
• Büyüme-gelişmenin sağlanması
• İleri dönemde sağlığın korunabilmesi için
• İlk 6 ayda sadece anne sütü
• 6. aydan sonra anne sütü ile birlikte yeterli ve uygun türden tamamlayıcı besinler önermektedir.

6-12. ay Döneminde Beslenme
Ek Besinlere Başlarken…
*Ailenin sosyoekonomik ve kültürel durumu göz önüne alınmalıdır.
*Gluten içeren besinler altı aydan önce verilmemelidir, altı aydan sonra verilmesi uygundur.
*Tamamlayıcı besinlere şeker ve tuz ilave edilmemelidir.
*1 yaşından küçük çocuklara inek sütü verilmemelidir.
*Allerji öyküsü olan ailelerin çocuklarına yumurta, balık, domates, çilek gibi alerjen olma olasılığı olan besinler aile öyküsüne göre verilmelidir.
Tamamlayıcı besin: Yaşamın ikinci 6 ayında, anne sütü ile birlikte bebeğe verilen besinlerdir.
Niçin Tamamlayıcı Besin?
Bebeğin artan besin gereksinimlerini karşılamak, çiğneme ve konuşma kaslarının gelişimine katkıda bulunmak, ileri dönemde iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Ayrıca, bebeğin sıvı tipinde bir beslenmeden erişkin tipinde bir beslenmeye geçişini sağlamaktır.
6. aydan önce başlanan tamamlayıcı besinlerin allerjik hastalık riskini, kabızlık ve ishal durumları ile zatürre sıklığını artırdığı, büyüme açısından da üstünlüğünün olmadığı bilinmektedir. Bebeğin tamamlayıcı besinlere hazır olduğunu gösteren 2 önemli işaret ise desteksiz oturma ve itme refleksinin kaybolmasıdır.
6-7. ayda: Besinlerin iyi ezilmiş püre kıvamda
7-9. ayda: Besinler pütürlü
9-12. ayda: Ufak parçalar halinde kıyılmış şekilde verilmelidir. Bebekler 9-12. aylarda parmakla yenen yiyeceklerden hoşlanırlar.

Aylara Göre Verilmesi Gereken Tamamlayıcı Besinler
0-6 ay sadece anne sütü
7. ay anne sütü ile birlikte yoğurt, meyve- sebze suları, pekmez, pirinç, yumurta sarısı, bitkisel yağlar, sebze çorbası
8. ay 7. aya ilave olarak balık, tavuk etleri ve kırmızı et, iyi ezilmiş ev yemekleri
12. ayda yukarı da saydığımız besinlere ilave olarak yumurta (tam) veya pastörize peynir, Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim (ev yemekleri, dolma, kıymalı sebze yemekleri, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, pilav) verilebilir.

Sevgili anneler bebeğinizin sağlıklı bir ömür geçirmeleri için önce anne sütü sonrada tamamlayıcı besinler ile beslenmesi gerekmektedir.
Bugünün bebekleri yarının gençlerine sağlıklı ömürler diliyorum :)