ŞARBON SALGINI!!!
Güncelleme tarihi: 30 Mar 2019
Kurban Bayramı ile birlikte duyulmaya başlayan Şarbon hastalığı nedir, nasıl bulaşır?
Kurban bayramından sonra daha çok gündeme gelen Şarbon, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir bakteriyel hastalıktır. Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen bir bakteridir. Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının % 90’ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir.
Hayvancılıkla uğraşanlar, çobanlar, kasaplar, mezbaha işçileri, veteriner hekimler, hastalığın yaygın olduğu bölgelerde ölen hayvanların kesildiği veya yerleşim birimlerine yakın ölen hayvanların gömüldüğü yerlerde oynayan çocuklar şarbon yönünden risk gruplarını oluşturmaktadır.

Şarbon Nasıl Bulaşır?
*Şarbonlu hayvan etinin yenmesi
*Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmekle bulaşabilir.
*Hayvan yünleri, derileri ve kılları ile şarbon bulaşabilir.
*Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak
*Laboratuvar çalışmaları sonucu dikkatsizlik
Şarbon Tipleri ve Belirtileri
Akciğer şarbonu; Solunum yoluyla alınan mikrop, akciğerlere yerleşir. Burada yara oluşarak nefes almada problemler ortaya çıkar. Bakteri vücuda girdikten sonra, bir hafta içerisinde belirtiler görülür. Başta soğuk algınlığı gibi görünür. Birkaç gün sonra ateş yükselerek lenf bezleri şişer ve nefes almada zorluk görülür. Akciğer şarbonuna yakalanan kişiler, erken tedavi edilmediği takdirde menenjit tablosu ortaya çıkabilmektedir.
Deri şarbonu; Hayvanlardaki bakterilerin deriyle temas etmesi sonucu ortaya çıkan ve en çok görülen şarbon tipidir. Deride bir yara varsa mikrop, vücuda girer. Deride yaralar meydana getirir. Ateşi yükselip, bulantı ve kusma görülmektedir. Antibiyotikler tedavi amacıyla kullanılabilir.
Sindirim sistemi şarbonu; Şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle ortaya çıkar. Etlerin iyi pişmemiş olması ya da çiğ tüketilmesi, önemli bir faktördür. Sindirim sisteminde kanamalara yol açarak kan kusma ve kanlı dışkı görülebilmektedir.

Şarbon Hastalığından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler:
*Şarbonlu olduğundan şüphelenilen hayvanlar asla kesilmemelidir.
*Etler -18°C uygun bir şekilde muhafaza edilmeli ve çiğ kalmayacak şekilde pişirilmelidir.
*Etleri küçük parçalar halinde ya da bölerek muhafaza ederseniz kullanacağınız küçük porsiyonu dondurucudan çıkarırken, kullanmayacağınız kısım güvenli bir şekilde derin dondurucunuz da muhafaza olmaya devam eder. Küçük parçalara ayırdığınız etleri alüminyum folyo ile sararsanız güçlü bir ısı yalıtımı sağlayarak maksimum dondurma verimliliği de elde etmiş olursunuz.
*Bilinmeyen markaların et ve et ürünleri tercih edilmemelidir.
*Seyahat durumunda mola yerlerinde, temizliğinden emin olduğunuz et ve et ürünlerini tüketmeye çalışın.
Aslında bilinçli bir şekilde herkes yapılması gerekenleri bildiği takdir de önlenebilen bir hastalık olup hepinize sağlıklı günler dilerim..
#diyetisyen #diyetisyensimay #beslenme #animal #hayvanetleri #şarbon #şarbonhastalığı #salgın #sağlık #diyet ##meat #akciğerşarbonu #derişarbonu #şarbonbelirtileri #şarbonvebeslenme